بلاکچین به زبان ساده سیستم ثبت و ذخیره اطلاعات به صورت غیرمتمرکز است که تقلب،هک و تغییر را بسیار دشوار و غیرممکن میسازد.
بلاکچین کاردبردهای گسترده ای در زمینه های مختلفی مانند جمعآوری داده، ردیابی استفاده دیجیتال و پرداختها به سازندگان محتوا و… دارد.
دیتابیس یا پایگاه داده چیست؟
دیتابیس به زبان ساده مرکز یا پایگاهی ست که اطلاعات و داده ها به صورت متمرکز در آن محل ذخیره میشوند.
برای مثال فایل هایی که روی موبایل خود ذخیره کردید در واقع همان پایگاهی ست که داده ها در آن ذخیره شده و میتوان ان را دیتا بیس نام برد.
یکی از معایب دیتابیس قابلیت هک شدن یا تغییر داده ها می باشد.
از کاربرد های دیتا بیس میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
انجام انواع تراکنش های بانکی ثبت اطلاعات دانشجویان و نمرات در دانشگاه یا مراکز آموزشی
ثبت اطلاعات مشتری ها، کارمندان و محصولات شرکت ها و…
تفاوت بلاکچین و دیتابیس
همانطور که گفتیم دیتابیس و بلاکچین دو سیستم ثبت و ذخیره اطلاعات می باشند با این تفاوت که در دیتابیس اطلاعات به صورت متمرکز و در بلاکچین به صورت غیرمتمرکز ذخیره میشوند.
اطلاعاتی که در دیتابیس ذخیره میشوند تحت کنترل فرد یا گروه مرکزی هستند که آنها میتوانند اطلاعات را به گونه ای که میخواهند تغییر دهند و همچنین امکان دزدی و هک شدن آن مرکز بسیار بالا هست.
اما در بلاکچین اطلاعات به صورت گسترده و غیرمتمرکز ذخیره میشوند و هیچ شخص یا گروهی کنترلی بر اطلاعات ندارند و امکان تغییر ، هک ، دزدیده شدن و از بین رفتن بسیار کاهش پیدا میکند.
اهمیت غیرمتمرکز بودن
اجازه دهید اهمیت غیرمتمرکز بودن را با مثالی برایتان توضیح دهم.
فرض کنید در مدرسه ای نمرات دانش آموزان فقط در یک دفتر مرکزی ذخیره میشوند و محل ذخیره این اطلاعات مشخص هست ، در این صورت اگر دانش آموزی به آن دفتر دست پیدا کند میتواند نمرات را به نفع خود تغییر دهد یا به طور کلی نمرات را نابود کند!
اما اگر نسخه ای از نمرات دست همه معلمان باشد ، حتی اگر دانش آموز نمرات خود را در دفتر اصلی تغییر دهد یا آنهارا نابود کند، اتفاقی نمیفتد چون چندین نسخه از آن دفتر وجود دارد و عملا تغییر همه دفترهایی که دست معلمان هست کار دشواری خواهد بود.